Podoposturale therapie is een zooltherapie waarbij de voeten het aangrijpingspunt zijn om de houding te veranderen en zodoende klachten te verminderen. De grondlegger van deze therapie is de franse neuroloog dr. R.J. Bourdiol. Podoposturale therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijkende voetstand een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten waaronder voet-, knie-, heup-, rug- en nekpijnen.

Bijna ieder mens kent de situatie waarbij op een terras de tafel een beetje wiebelt. De oplossing? Men schuift een bierviltje onder één van de poten. Simpel wat een tafel betreft, ingewikkeld wanneer het de mens aangaat. Staand rust de mens op 2 voeten met 4 steunpunten, nl. 2 voorvoeten en 2 hielen. Wij als podoposturaal therapeut doen eigenlijk bij de mens wat jij doet met het bierviltje bij de tafel die wiebelt. Terwijl je op de voetspiegel staat worden er dunne elementen op specifieke plaatsen onder uw voetzolen geplaatst om jouw houding te veranderen. Zo geven ze een prikkel aan sensoren in spieren en pezen van je voeten waardoor deze een spierketen beïnvloeden die jouw lichaamshouding en stand van je voeten veranderen.

Om de effecten van de elementen blijvend te maken, worden deze in een zool verwerkt. Dit zijn actievere zolen dan gewone steunzolen. Ze werken namelijk actief in op de spierketen van gans jouw lichaam. Ze hebben een proprioceptieve werking. Indien nodig wordt de zool ook aangevuld met comfort elementen of mechanische sturingen. Alles is maatwerk en wordt met de hand gemaakt in eigen atelier. Je linker zool kan helemaal anders zijn dan je rechter zool. Er wordt wel altijd een paar gemaakt anders is er weer geen evenwicht.