Vaak gestelde vragen

Algemeen

  • Is er terugbetaling voor podologische zolen?

    Sinds 1/1/2017 biedt Partena een jaarlijkse tegemoetkoming van 50 euro voor een paar zolen. De andere ziekenfondsen bieden op dit moment geen terugbetaling voor podologische zolen, enkel voor orthopedische zolen.

  • In welk materiaal worden de zolen gemaakt?

    De corrigerende elementen die een prikkel op de spieren geven worden in kurk vervaardigd. Indien nodig aangevuld met zachtere elementen in kunststof en/of dempend materiaal.  De bekleding van de zolen kan in leder of in kunststof.

  • Hoe onderhoud ik mijn lederen zool?

    Als je zolen met leder bekleed zijn dan haal je ze best iedere avond uit je schoenen zodat je zolen kunnen verluchten. Leder kan je niet wassen enkel met een licht vochtige doek eens afvegen en regelmatig insmeren met kleurloze schoencrème of ledermelk. Op die manier voedt je je leder en zal het niet zo snel hard worden en beginnen kraken.

  • Hoe onderhoud ik mijn zolen in kunststof?

    Het grote voordeel van een bekleding in kunststof is dat je je zolen eens kan afwassen met water en zeep of afvegen met een vochtige doek. Kunststof neemt geen vocht op. Let wel de zolen mogen niet in de wasmachine. Leg ze ook niet te drogen op een warmtebron, gewoon afdrogen met een handdoek.

  • Waarop letten bij zweetvoeten?

    Was je voeten minstens 1x per dag, waarvan 2-3x per week met een antibacteriële zeep bv. Iso-Betadine zeep of Hibiscrub zeep. Let er op dat je nadien goed je voeten afdroogt tussen de tenen om verweking te voorkomen. Ververs ook minstens dagelijks je sokken, deze zijn het best gemaakt uit katoen of wol. Daarnaast wissel je best dagelijks van schoenen, zodat deze steeds goed kunnen verluchten. Het materiaal van je schoen is ook best goed ademend, bij voorkeur leder. Thuis draag je best geen of open schoeisel. Talk in je schoenen of kousen kan ook helpen om verweking te voorkomen.

Schoenen

  • Waarop letten bij het kopen van nieuwe schoenen?

    Pas altijd beide schoenen in de winkel, bij voorkeur in de namiddag. De juiste pasvorm is van groot belang. Hou rekening met zowel de lengte als de breedte van de grootste/breedste voet. De hielomsluiting/contrefort mag niet induwbaar zijn. De buitenzool van de schoen mag enkel plooibaar zijn ter hoogte van de voorvoet. Het middelste en het achterste deel van de zool plooit niet en kun je niet verwingen.

  • Waarop letten bij kinderschoenen?

    Voor kinderschoenen gelden dezelfde voorwaarden als die voor volwassenen. Een goeie pasvorm, stevige hiel en plooibare zool ter hoogte van de voorvoet. Koop de schoenen ook niet teveel op de groei. Wanneer je peuter net begint stappen, begin je best met een hele soepele schoen. Op die manier kunnen de voeten zelf goed ontwikkelen en sterker worden. Met de eerste stevigere schoentjes voor je peuter wacht je best tot je peuter al goed zelfstandig kan stappen. Het is aan te raden om ook oudere kinderen binnenshuis blootsvoets te laten rondlopen. Dit zorgt ervoor dat de kleine voetspieren zich beter ontwikkelen. De schoenen van je kinderen geef je best niet door. De schoenslijtage door het eerste kind kan de stap van het tweede kind beïnvloeden.